Babka piaskowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę.
2.białka ubić na sztywna piane, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. do masy dodać przesiane obie maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. na koniec dodać białka ubite do masy utartej z margaryny i żółtek i delikatnie mieszamy. margarynę rozpuścić w miseczce i smarować formę na babkę pędzlem i oprószyć kasza manna, masę przełożyć do formy, powinna zajmować 2/3 wysokości.
3.Babkę piec w 160- 170 stopniach przez 30- 40 minut i sprawdzić czy patyczek jest suchy, jeżeli patyczek jest suchy to wyjmujemy babkę z piekarnika. Gdy babka przestygnie to wyjmujemy ja z formy i posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladowa.
Komentarze