Babka Piaskowa z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka jest puszysta i sypka. Można przygotować w foremce w kształcie babki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    150 g cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka piaskowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę.
  • 2. białka ubić na sztywna piane, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. do masy dodać przesiane obie maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. na koniec dodać białka ubite do masy utartej z margaryny i żółtek i delikatnie mieszamy. margarynę rozpuścić w miseczce i smarować formę na babkę pędzlem i oprószyć kasza manna, masę przełożyć do formy, powinna zajmować 2/3 wysokości.
  • 3. Babkę piec w 160- 170 stopniach przez 30- 40 minut i sprawdzić czy patyczek jest suchy, jeżeli patyczek jest suchy to wyjmujemy babkę z piekarnika. Gdy babka przestygnie to wyjmujemy ja z formy i posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladowa.


    Życzę Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy