Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem pudrem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    25 dag masła lub margaryny
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy mąkę,sól i proszek do pieczenia,dokładnie ucieramy.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i ucieramy.
  • 3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą,następnie wykładamy ciasto ciemne,a na ciemne jasne.Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.
  • 4. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.Kroimy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy