Babka majonezowa

0 (0 ocen)

Pyszna, puszysta, wilgotna. Bez babki nie ma Świąt u mnie w domu.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru trzcinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    4 łyżki majonezu

    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    odrobina gorącej wody

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka.
  • 2. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy