Babka drożdżowa z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, mleko i połowę cukru wymieszać i zostawić na chwilę.
Masło roztopić.
Formę natłuścić i posypać tartą bułką.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
2.Mąkę przesiać do miski,dodać drożdże, masło i żółtka.
Ciasto wyrabiać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
3.Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem, wymieszać i dodać żurawinę.
4.Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę,rozciągnąć dłońmi na prostokąt, rozłożyć nadzienie i zwinąć jak roladę.
5.Włożyć do formy,przykryć ściereczką na 15 minut.
Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Porady
Babkę można polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze