Babka drożdżowa z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowa babka z rodzynkami to tradycyjne ciasto na wielu świątecznych stołach. Ja proponuję z jabłkiem i żurawiną

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    3 żółtka
    3 dkg drożdży
    1/2 szkl ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/4 kostki masła
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny

    forma o średnicy 20 cm

Babka drożdżowa z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, mleko i połowę cukru wymieszać i zostawić na chwilę.
    Masło roztopić.
    Formę natłuścić i posypać tartą bułką.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
  • 2. Mąkę przesiać do miski,dodać drożdże, masło i żółtka.
    Ciasto wyrabiać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
    Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • 3. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem, wymieszać i dodać żurawinę.
  • 4. Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę,rozciągnąć dłońmi na prostokąt, rozłożyć nadzienie i zwinąć jak roladę.
  • 5. Włożyć do formy,przykryć ściereczką na 15 minut.
    Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Babkę można polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy