Babka cytrynowa z twarożkiem wiejskim z orzechami laskowymi i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszna,wilgotna a zarazem lekka babka bez dodatku tłuszczu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cytryna
    5 jaj
    300 g twarożku wiejskiego z orzechami laskowymi i rodzynkami
    odrobina soli

Babka cytrynowa z twarożkiem wiejskim z orzechami laskowymi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na puszysto z cukrem.-robimy to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.Na koniec dodajemy twarożek i jeszcze chwilkę miksujemy.
  • 2. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.Delikatnie i stopniowo, przy pomocy łopatki, musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek. MASĘ MIESZAMY DELIKATNIE I POWOLI DREWNIANĄ ŁYŻKĄ!!!
    Formę do babki smarujemy tłuszczem,obsypujemy bułką tartą i wlewamy masę.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

Porady

UWAGA: ŻEBY CIASTO NIE ZARUMIENIŁO SIĘ ZBYT SZYBKO PRZYKRYWAMY JE FOLIĄ ALUMINIOWĄ(BŁYSZCZĄCĄ STRONĄ DO GÓRY),A PATYCZKIEM NAKŁUWAMY ABY SPRAWDZIĆ CZY JUŻ JEST UPIECZONE.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy