Babka cytrynowa z twarożkiem wiejskim z orzechami laskowymi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na puszysto z cukrem.-robimy to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.Na koniec dodajemy twarożek i jeszcze chwilkę miksujemy.
2.Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.Delikatnie i stopniowo, przy pomocy łopatki, musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek. MASĘ MIESZAMY DELIKATNIE I POWOLI DREWNIANĄ ŁYŻKĄ!!!
Formę do babki smarujemy tłuszczem,obsypujemy bułką tartą i wlewamy masę.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.
Porady
UWAGA: ŻEBY CIASTO NIE ZARUMIENIŁO SIĘ ZBYT SZYBKO PRZYKRYWAMY JE FOLIĄ ALUMINIOWĄ(BŁYSZCZĄCĄ STRONĄ DO GÓRY),A PATYCZKIEM NAKŁUWAMY ABY SPRAWDZIĆ CZY JUŻ JEST UPIECZONE.
Komentarze