Babka z orzechami laskowymi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę drobno posiekać.
150 g orzechów zemleć i lekko przyrumienić na patelni (uważać, żeby ich nie przypalić ), a pozostałe 100 g drobno posiekać.
Miękką margarynę rozetrzeć na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i sól, a potem kolejno jajka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając.
Do ciasta dodać mielone i posiekane orzechy raz czekoladę.Połączyć składniki.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w 180°C około 60 minut.
Jeszcze gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem.
2.Polewa:
Roztopić margarynę, wrzucić połamane drobne kawałki czekolady, dodać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej.
Gładką polewą oblać wystudzone ciasto.
Komentarze