Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Babka ta jest idealnym ciastem na Wielkanocny stół.

IMG_4402
  • 60min

Składniki

3 całe jajka zważyć, ile zaważą tyle-
mąki
cukru pudru
masła roślinnego w kostce

sok i skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego

forma o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać po jednym jajku i po dwie łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta.
  • 3. Ciasto wlać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką.
    Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Po upieczeniu babkę polukrować lub w inny sposób udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaBabka wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka cytrynowa

prosta babka o smaku cytryny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE