Babka budyniowa waniliowa

0 (0 ocen)

Babka jest puszysta i bardzo pyszna, następnego dnia jest jeszcze lepsza jak zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 4 jajka
    4 budynie waniliowe z cukrem po 40 gram
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu

Babka budyniowa waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka czekoladowo waniliowa 1. Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości, mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ubitych jaj, cały czas ucierając na koniec dolać olej i ocet.
  • babka budyniowo waniliowa 2. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mielonymi orzechami choć można zwykłą bułka tartą, ciasto przełożyć do foremki.
    Piec w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka u mnie piekła się równe 60 minut.
    Upieczoną i wystudzoną babkę delikatnie wyjąć z formy i po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy