Babeczkowe kopczyki z czereśniami

0 (0 ocen)

Babeczki w nieco innym wydaniu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki maślanki
    3 łyżki kakao
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    250 ml. jogurtu greckiego
    1 opakowanie śmietan fixu
    łyżka cukru waniliowego
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie deseru typu bita śmietana
    ok. 200 g. czereśni

Babeczkowe kopczyki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej łączymy składniki mokre. Do składników suchych dodajemy mokre. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mase wlewamy do foremek na muffinki . Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.
    Wierzch babeczek ścinamy i wydrążamy ciasto ze środka, które rozkruszamy.
  • 2. Jogurt miksujemy z fixem, cukrem, cukrem waniliowym i bitą śmietaną .
    Czereśnie drylujemy i połówki układamy na spodzie babeczek. Następnie dajemy masę jogurtowa układając lekki kopczyk i na wierzch posypać skruszone ciasto. Ozdobić owocami przed podaniem.

Porady

Do środka babeczek można dodać także inne owoce np. borówki czy maliny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy