Babeczkowe sowy

  • wyświetlono: 338 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Urocze babeczki w kształcie sów. Przyciągają swoim wyglądem i smakiem.

_20181108_164053
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Babeczki czekoladowe:

250g masła
250g czekolady gorzkiej
5 jajek
300g cukru
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Duża sowa:

14 czekoladowych babeczek
100g białej czekolady
rurki z kremem lub paluszki
wiórki kokosowe
płatki czekoladowe lub trochę startej gorzkiej czekolady
7 migdałów

Małe sowy:

pozostałe babeczki czekoladowe
czekoladowe ciastka z białym kremem typu oreo
kolorowe groszki typu Lentilky, Smarties lub M&M's
ok. 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczkowe sowy

  • 1. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać przestudzoną czekoladę.
  • 3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto powinno być dość gęste).
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Czekoladowe babeczki5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożoną papilotkami.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. w temperaturze 180°C.
    Zostawić do ostygnięcia
  • 6. Ciastka podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  • 7. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować dwie babeczki. Na środku, na jeszcze płynnej czekoladzie, przykleić ciasteczko z kremem i u góry połówkę ciasteczka bez kremu. Babeczki złączyć i położyć migdał jako dziób. Źrenice zrobić z kolorowych groszków.
  • 8. Ułożyć 14 babeczek w kształt sowy.
    Dwie babeczki z prawej i lewej strony posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć połówki ciasteczek bez kremu tak, aby przypominały skrzydła.
    Resztę babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Środkowe babeczki posmarować białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i paroma płatkami czekoladowymi. Na dwóch dolnych babeczkach położyć rurki lub paluszki, aby przypominały gałąź. Pazury sowy zrobić z migdałów.
  • 9. Małe sówki zrobić z pojedynczych babeczek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki posmarować roztopioną czekoladą. Na jeszcze płynną czekoladę przykleić dwa ciasteczka z kremem, a u góry dwie połówki ciasteczek bez kremu.
    Dziób zrobić z kolorowych groszków wciskając je w czekoladę.
    Źrenice również zrobić z kolorowych groszków.
  • 10. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.

Porady

Do tworzenia sów można też użyć swoich ulubionych babeczek.
PP_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

zajączek

Dodane przez: marysiaz

Babeczkowy zajączek

Zajączek zrobiony na urodziny mojego...

babeczowe wariacje

Dodane przez: talia1924

babeczkowe wariacje

ciasto z babki piaskowej ,góra...

szarlotki

Dodane przez: Joatar

Mini babeczkowe szarlotki

Ochotę na szarlotkę miałam wielką...

Sowy

Dodane przez: lucyna19

Sowy z muffinek

Kilka razy widzialam je na uroczystosciach...

babeczkowe lody prezentowe

Dodane przez: rozaroza

Babeczkowe "lody" prezentowe

Upiekłam je w prezencie dla synka...

Babeczkowy prezencik

Dodane przez: karola_29_

Babeczkowy prezencik :)

Być może nie idealna, ale któż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE