Babeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kruche babeczki z jeżynami dla wielbicieli lekko kwaśnawych deserów.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn( mogą być mrożone) cukier do smaku
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 łyżka śmietany 18%
    12 dag margaryny

Babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki z jeżynami 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, siekamy ją z margaryną, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40- 60 minut, Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka i wypleniamy ciastem foremki. Na ciasto wykładamy jeżyny, posypujemy je łyżeczką cukru i na wierzch układamy kawałeczki ciasta( skubane z ciasta). Babeczki pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni.

Porady

Ciasto kruche dobrze jest schłodzić w lodówce, zanim je rozwałkujemy.

Komentarze

Podobne przepisy