Babeczki marchewkowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie smaków i tekstur :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu B:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    3 średnie marchewki
    200 g śmietany 36%

    składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g orzechów włoskich

    składniki robocze
    1 łyżeczka cukru cynamonowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mączki migdałowej

    dekoracja:
    listki mięty

Babeczki marchewkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na 12 kwadratów. Wyłożyć nimi formę do muffinek. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnym oczku i odcisnąć. Do marchewki dodać 75 g zmielonych orzechów, 1 łyżkę śmietany, mączkę migdałową i proszek do pieczenia. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pól godziny. Resztę śmietany ubić z cukrem cynamonowym i wymieszać z 25 g zmielonych orzechów. Wystudzone babeczki udekorować śmietaną i listkami mięty. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy