Muffinki marchewkowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa, słodka babeczka.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 jajka
    100 g masła
    80 ml mleka
    250 g marchewki
    80 g dowolnych orzechów
    5 łyżeczek miodu + 50 g cukru
    średnia cytryna (lub pomarańcza. ewentualnie zapach do ciast)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier wanilinowy

    dodatkowo:
    śmietana lub jogurt
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki marchewkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 30 ml soku z cytryny i startą skórkę (lub pomarańczy, a jeśli używamy aromatu, to kilka łyżek wody), masło i miód, dodać do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia, co chwilę mieszając.
    Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cukier, posiekane drobno orzechy (opcjonalnie szczyptę soli) i wymieszać.
  • 3. Do suchych składników wbić jajko, dolać mleka, startą na małych oczkach marchewkę i przestudzone składniki z garnka.
    Delikatnie połączyć łyżką.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Masę przekładać do foremek lub papilotek.
    Piec ok. 30 minut,
  • 5. Wierzch upieczonych i ostudzonych muffinek możemy ozdobić śmietaną lub jogurtem, zmieszanymi z cukrem i udekorować połówką orzechowa włoskiego.

    Opcjonalnie można również przygotować polewę z czekolady lub lukru.

Porady

Warto eksperymentować z miodem. Jeśli dodamy miód gryczany babeczki będą nieco ciemniejsze i bardziej ostre w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować