Muffinki marchewkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.30 ml soku z cytryny i startą skórkę (lub pomarańczy, a jeśli używamy aromatu, to kilka łyżek wody), masło i miód, dodać do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia, co chwilę mieszając.
Odstawić do przestudzenia.
2.Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cukier, posiekane drobno orzechy (opcjonalnie szczyptę soli) i wymieszać.
3.Do suchych składników wbić jajko, dolać mleka, startą na małych oczkach marchewkę i przestudzone składniki z garnka.
Delikatnie połączyć łyżką.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę przekładać do foremek lub papilotek.
Piec ok. 30 minut,
5.Wierzch upieczonych i ostudzonych muffinek możemy ozdobić śmietaną lub jogurtem, zmieszanymi z cukrem i udekorować połówką orzechowa włoskiego.
Opcjonalnie można również przygotować polewę z czekolady lub lukru.
Porady
Warto eksperymentować z miodem. Jeśli dodamy miód gryczany babeczki będą nieco ciemniejsze i bardziej ostre w smaku.
Komentarze