Babeczka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

babeczkę można robić w keksówce, tortownicy lub innym ciekawym naczyniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    4 jajka
    2/3 szkl. cukru
    sok i skórka z 1 dużej cytryny
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    LUKIER:
    cukier puder
    1/2 cytryny

Babeczka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem. Wkładamy na 45minut do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni.
  • 2. LUKIER:
    Do miseczki wyciskamy sok z połówki cytryny dodajemy cukru pudru i mieszamy. Lukier powinien być dosyć gęsty aby nie spłynął z babeczki.
    Polewamy nim wystudzone ciasto.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Przy ścieraniu skórki cytrynowej warto pamiętać, aby nie zetrzeć jej za bardzo, gdyż biała warstwa cytryny jest gorzka i może popsuć nam całe danie.

Komentarze

Podobne przepisy