Babeczka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem. Wkładamy na 45minut do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni.
2.LUKIER:
Do miseczki wyciskamy sok z połówki cytryny dodajemy cukru pudru i mieszamy. Lukier powinien być dosyć gęsty aby nie spłynął z babeczki.
Polewamy nim wystudzone ciasto.
SMACZNEGO!!!
Porady
Przy ścieraniu skórki cytrynowej warto pamiętać, aby nie zetrzeć jej za bardzo, gdyż biała warstwa cytryny jest gorzka i może popsuć nam całe danie.
Komentarze