Babcine mielone ze słonecznikiem i ananasem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kotlety są niezwykle wyrafinowane i delikatne dla podniebienia, szczególnie polecam połączyć danie z ananasem, co doda potrawie ciekawego i egzotycznego smaku. Zdrowe kotlety bez smażenia na oleju.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    500 g miesa mielonego z indyka
    ½ sera pleśniowego camembert
    ½ puszki ananasa w kostkach
    50 g ziaren słonecznika łuskanego
    1 jajko
    1 kromka chleba dwudniowego
    2 dobre ząbki czosnku
    ½ świeżej cebuli
    Przyprawy:
    soczysta szczypta pieprzu i chili

Babcine mielone ze słonecznikiem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł:
    Brokuła gotujemy na ostrej parze około 5 minut, żeby brokuł nie stracił witamin i zielonego koloru.
  • 2. Kotlety:
    Do miski wkładamy 500 g miesa mielonego, rozbijamy 1 jajko, drobne kostki pokrojonej kromki chleba, drobne kostki pokrojonego sera plesniowego, 50 g ziaren słonecznika, drobno poszatkowany czosnek i cebulę, sypiemy pieprz i chili. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Możemy już uformować 6 średniej wielkości kotletów. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej około 20 minut.
  • 3. Gotowe już kotlety i małe różyczki brokuła układamy na talerz i pośrodku dodajemy kostki ananasa z puszki.

Porady

Porcja dla trzech osób

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy