Aromatyczne kurki

0 (0 ocen)

Nie specjalnie lubię kurki ale teraz zagoszczą u mnie częściej ....

Składniki:

  • -kurki 50 dkg
    -wino wytrawne białe 3 łyżki
    -cebula 1 sztuka
    -pomidor 1 sztuka
    -czosnek 2 ząbki
    -koperek świeży 3 gałązki
    -tymianek 1/2 łyżeczki
    -ser z pleśnią 5 dkg
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -masło 1 łyżka
    -olwa do smażenia 3 łyżki

Aromatyczne kurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
    Obraną cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
    Oczyszczone kurki, umyć i osuszyć.
    Na rozgrzanej oliwie, podsmażyć kurki.
    Po 6-7 minutach do kurek dodać, cebulę, czosnek, podlać winem, smażyć jeszcze około 5 minut.
    Pod koniec smażenia dodać pomidory, koperek, tymianek i masło wymieszać.
    Przyprawić solą, pieprzem jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    Usmażone rozłożyć na liściach sałaty, posypać pokruszonym serem pleśniowym.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy