Arbuzowy kisiel

0 (0 ocen)

Jak na lato przystało, owocowe dania królują u mnie w domu. Dziś polecam delikatny, domowy kisiel wykonany na bazie arbuza. Podany na zimno, w towarzystwie delikatnego kremu stanowi pyszny deserek.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
    Składniki podstawowe:
    • 1 kg arbuza,
    • 120 gram serka mascarpone,
    • 1 żółtko
    Składniki robocze:
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1/3 szklanki wody,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • Rurki czekoladowe do dekoracji,
    • Cynamon do posypania,
    • Mięta i stokrotki do dekoracji

Arbuzowy kisiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • arbuz przed miksowaniem 1. Arbuza obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy pestki.
  • zmiksowany arbuz 2. Tak przygotowanego miksujemy.
  • gotowanie 3. Otrzymany mus (u mnie 2 i 1/3 szklanki) podgrzewamy. W wodzie rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący, arbuzowy przecier. Całość zagotowujemy. Osobiście nie słodziłam deserku, gdyż arbuz sam w sobie jest bardzo słodki
  • studzenie 4. Otrzymany kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie przygotowujemy krem.
    Cukier puder ucieramy z żółtkiem. Puszystą masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy go na zimne deserki. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi, miętą, stokrotkami i cynamonem. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy