Jak na lato przystało, owocowe dania królują u mnie w domu. Dziś polecam delikatny, domowy kisiel wykonany na bazie arbuza. Podany na zimno, w towarzystwie delikatnego kremu stanowi pyszny deserek.
Składniki:
Składniki na 4 porcje
Składniki podstawowe:
• 1 kg arbuza,
• 120 gram serka mascarpone,
• 1 żółtko
Składniki robocze:
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1/3 szklanki wody,
• 1 łyżka cukru pudru,
• Rurki czekoladowe do dekoracji,
• Cynamon do posypania,
• Mięta i stokrotki do dekoracji
Arbuzowy kisiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arbuza obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy pestki.
2.Tak przygotowanego miksujemy.
3.Otrzymany mus (u mnie 2 i 1/3 szklanki) podgrzewamy. W wodzie rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący, arbuzowy przecier. Całość zagotowujemy. Osobiście nie słodziłam deserku, gdyż arbuz sam w sobie jest bardzo słodki
4.Otrzymany kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy krem.
Cukier puder ucieramy z żółtkiem. Puszystą masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy go na zimne deserki. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi, miętą, stokrotkami i cynamonem. Podajemy.
Komentarze