Amoniaczki

0 (0 ocen)

Lekkie i kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku.

Składniki:


  • 2,5 szkl mąki pszennej
    250 g margaryny
    50 g cukru pudru
    3/4 szkl kwaśnej śmietany
    4 żółtka
    2 kopiaste łyżeczki amoniaku
    białko do posmarowania
    cukier do posypania

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Zrobić wgłębienie i do środka dodać cukier puder, żółtka i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schładzać z 3-4 godziny w lodówce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki wykroić ciasteczka. Z góry posmarować białkiem i obsypać cukrem perlistym, kryształem lub trzcinowym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-15 minut do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy