Zupa krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekka kremowa zupa z marchewki doprawiona imbirem, słodką i ostrą papryką. Polecam zarówno z grzankami, pestkami dyni czy po prostu świeżymi ziołami. Dzieci ją po prostu kochają! :)

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g marchewki
    mała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 kostka rosołowa
    750 ml wody
    150 ml mleka
    2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

    Dodatkowo:
    świeże zioła
    pestki słonecznika/dyni
    grzanki

Zupa krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę opłukać, obrać i posiekać w plastry.
    W dużym garnku rozgrzać masło wymieszane z olejem, dodać cebulę i zeszklić. Po około 3 minutach dodać pokrojoną marchewkę i dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż marchewka nieco zmięknie.
    Następnie dodać paprykę i kolendrę, wymieszać i wlać wodę. Dodać kostkę rosołową, doprawić imbirem i kurkumą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut, aż marchewka będzie miękka.
  • Zupa marchewkowa 2. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Dodać mleko i pieprz cytrynowy. Przed podaniem podgrzać.

Porady

Kiedy zupa będzie zbyt gęsta można dodać więcej wody/ bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy