3 torebki ryżu
300 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobine papryczki ostrej)
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 papryczka chili
1 puszka krojonych pomidorów
1 kulka sera mozzarelli
5 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam w paseczki)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
masło ok ½ łyżki do posmarowania naczynia
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem.
Komentarze