Zapiekanka z ryżem i papryczką chili

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zapiekanka ryżowa z papryczką chili

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 torebki ryżu
    300 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobine papryczki ostrej)
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    1 papryczka chili
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 kulka sera mozzarelli
    5 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam w paseczki)
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz do smaku
    masło ok ½ łyżki do posmarowania naczynia

Zapiekanka z ryżem i papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy