Szybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
▪ 500 g makaronu
▪ 1 opakowanie sera pleśniowego
▪ 500 g warzyw (dałam gotową mieszankę warzywną)
▪ 2 jajka
▪ 400 g kiełbasy dobrej jakości
▪ sól, pieprz, bazylia
▪ tłuszcz do wysmarowania formy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli mrożone to je przygotowujemy na patelni. Kiełbasę kroimy w talarki, camemberta w kostkę.
2. Jajka roztrzepujemy z przyprawami.
3. Formę na zapiekankę natłuszczamy, wykładamy ugotowany makaron. Na to warzywa, kiełbasa i ser. Wszystko zalewamy jajkiem i w paru miejscach nieco przesuwamy składniki, aby masa jajeczna się dobrze rozprowadziła po całej zapiekance.
4. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-40 minut.
Komentarze