Zapiekane pory z brukselką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam pory i brukselkę......

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - por (biała część): 2 sztuki
    - brukselka: 12 sztuk
    - mleko: 1.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - Serek topiony, ((np. ziołowy) małe trójkąty): 2 sztuki
    - kostka bulionu drobiowego: 1 szklanka
    - pieprz cytrynowy do smaku: 1 szczypta
    - salami (plastry): 6 sztuk
    - Papryka czerwona świeża: 0.5 sztuki
    - parmezan (tarty): 3 łyżeczki

Zapiekane pory z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory i brukselki gotujemy 7 minut w osolonej wodzie. Powinny być na pół miękkie.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy pory zawinięte w plastry salami. Między pory układamy brukselki.
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę, mieszając dolewamy mleko.Dodajemy kostkę rosołowa, serki topione . Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Układamy pokrojone papryki na porach. Wszystko zalewamy sosem .Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze 200. Przez pierwsze 15 minut pod przykryciem. Posypać parmezanem.
  • 5. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy