Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babci przepis

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    1,5 kg buraków
    duża marchewka
    pietruszka
    5-6 ząbków czosnku
    szczypta soli i cukru
    kromka chleba razowego

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obierz, pokrój na plasterki. Pietruszkę i marchewkę obierz , umyj, pokrój w plastry. Czosnek obierz pokrój w plastry. Warzywa ułóż warstwami w wyparzonym słoiku a na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.
    Wodę zagotuj, ostudź. Wsyp po łyżeczce soli i cukru, wymieszaj. Zalej warzywa. Słoik zakręć i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Zakwas przelej do szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy