Wołowina w sosie ostrygowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g wołowiny (rostbef)
    1 łyżka mąki
    2 łyżki sosu sojowego
    200 g pieczarek
    5 grzybów shiitake (mogą być też świeże)
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki sosu ostrygowego
    4 łyżki oleju
    szczypta cukru trzcinowego
    pieprz

Wołowina w sosie ostrygowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe.
    Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką.
    W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
    Smażymy na średnim ogniu.
    Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu.
    Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając.
    Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami.
    Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chilli.
    Podajemy z ryżem jaśminowym.

Komentarze

Podobne przepisy