Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to na pewno spodoba Wam się pomysł na ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - zwłaszcza, że nie ma w nim dodatku cukru, a słodyczy nadają mu własnie rodzynki!

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu
    60 g płatków owsianych
    2 jajka
    60 g dużych rodzynek
    1/2 szklanki mleka
    1 laska wanilii
    łyżeczka masła

Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu - można to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Ugotowany ryż mieszamy z ziarenkami z laski wanilii oraz z płatkami owsianymi. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do małych ceramicznych foremek wysmarowanych masłem - podana ilość składników wystarcza na dwie małe foremki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, a następnie zalewamy nimi ryż z płatkami - po połowie do każdej foremki. Na wierzchu układamy rodzynki lub ulubione owoce. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 20 minut. Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy