Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to na pewno spodoba Wam się pomysł na ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - zwłaszcza, że nie ma w nim dodatku cukru, a słodyczy nadają mu własnie rodzynki!
30 min
Składniki:
100 g ugotowanego brązowego ryżu
60 g płatków owsianych
2 jajka
60 g dużych rodzynek
1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
łyżeczka masła
Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu - można to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Ugotowany ryż mieszamy z ziarenkami z laski wanilii oraz z płatkami owsianymi. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do małych ceramicznych foremek wysmarowanych masłem - podana ilość składników wystarcza na dwie małe foremki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, a następnie zalewamy nimi ryż z płatkami - po połowie do każdej foremki. Na wierzchu układamy rodzynki lub ulubione owoce. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 20 minut. Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze