Udka z kurczaka z młodymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Udka, które uwielbiam i zawsze piekę w taki sam sposób. Są pomysłem mojej babci, a ja ten pomysł udoskonaliłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -3 udka z kurczaka
    -1/4 kostki margaryny lub masła
    -kilka młodych marchewek
    -pęczek natki pietruszki
    -natka selera
    -korzeń pietruszki
    -trochę pora
    -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czubryca czerwona i mięta
    -trochę oleju

Udka z kurczaka z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka z młodymi warzywami 2 1. Udka myjemy, wycieramy, układamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy. Układamy na to marchewki i korzeń pietruszki, smarujemy je odrobinę olejem i mieszamy z przyprawami z udek. Przykrywamy wszystko zieleninką. Kroimy małe kostki margaryny lub masła i układamy na natce.
  • 2. Udka pieczemy w zakrytym naczyniu żaroodpornym przez pół godziny w 200 stopniach. Po tym czasie odkrywamy naczynie, udka wykładamy na wierzch zieleniny (udka dzięki temu zarumienią się, a zieleninka nie spali) i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20-30 minut.

Porady

Najlepsze są oczywiście warzywa z własnego ogródka. Danie będzie dzięki temu bardziej aromatyczne.

Komentarze

Podobne przepisy