Udka kurczaka z patelni z jesiennymi warzywami

3 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Duszone na patelni udka z kurczaka ze smażonymi kolorowymi jesiennymi warzywami. Przepyszny i zdrowy obiad z niewyszukanych składników.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    pół średniej wielkości cukinii
    ćwiartka małej małej dyni
    1 duża marchewka
    10 brukselek

    Olej kilka łyżek
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    szczypta curry
    pół łyżeczki tymianku
    1 duży ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Udka kurczaka z patelni z jesiennymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć solą, pieprzem, papryką i curry, skropić olejem i włożyć do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na noc.
  • 2. Marchewkę obrać i pokroić na talarki, brukselki na połowę, dynię i cukinię w dużą kostkę.
  • 3. Na patelni i mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ćwiartki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
    Następnie wlać wodę tyle aby kurczak był do połowy przykryty. Dusimy mięso pod przykryciem aż będzie miękkie około 40 minut. (W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć aż woda całkowicie odparuje. Uda z kurczaka przekładamy na talerz.
  • 4. Do tej samej patelni dodać łyżkę masła i pokrojone warzywa, posiekany czosnek przyprawiamy odrobiną soli i tymiankiem. Całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aż warzywa zmiękną jednak powinny pozostać al' dente.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować