sznycle z kapustą

0 (0 ocen)

smakują jak gołąbki

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mięsa mielonego
    300 g kapusty
    2 jajka
    Cebula
    2-3 ząbki czosnku
    4 łyżki kaszy manny
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    mąka do obtoczenia sznycli
    2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
    olej do smażenia
    3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
    sól, pieprz

Sznycle z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i odstawić na 1 h aby zmiękła. Następnie wycisnąć z niej sok i dodać ją do mięsa mielonego. Cebulę drobno pokroić i również dodać do mięsa. Dodać jeszcze wyciśnięty przez praskę czosnek, jajka, kaszę manną, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką. Uformować z mięsa sznycle i obtoczyć ich w mące. Sznycle obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Zagotować wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym. Obsmażone sznycle przekładać do garnka z gorącą wodą. Dodać koncentrat i dusić ok. 1h. Doprawić so smaku solą i pieprzem. 2 łyżki mąki rozmieszać w pół szklanki wody. Dodać do sznycli i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy