Serowa zapiekanka z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Konkretna propozycja na obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kalafior
    - op. serka camembert
    - 100 g startego sera (np. podlaski)
    - 300 ml mleka
    - 50g masła
    - 2 łyżki mąki
    - sól, pieprz

Serowa zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do osolonej, wrzącej wody na ok. 5 minut.
  • 2. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zalać mlekiem i mieszać trzepaczką aż do zgęstnienia. Do sosu dodać połowę serka camembert.
  • 3. Kalafior wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę żaroodporną. Zalać sosem, posypać startym serem i obłożyć pozostałym serkiem camembert, pokrojonym w plastry. Zapiekać ok. 20 min. w 200 st.

Porady

W ten sposób można zapiekać brokuły, fasolkę szparagową, cukinię itp.

Komentarze

Podobne przepisy