Sałatka ze szpinaku, truskawek i ogórka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i efektowna sałatka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szpinak: 200 gramów
    - truskawki świeże: 150 gramów
    - ogórek świeży wężowy: 1 sztuka
    - sezam ziarna: 1 łyżka
    - oliwa extra vergine: 2 łyżki
    - ocet winny z białego wina: 1 łyżka
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - cukier trzcinowy: 3 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta

Sałatka ze szpinaku, truskawek i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna sezamu uprażyć delikatnie na suchej patelni.
  • 2. Szpinak umyć, osuszyć. Jeśli liście są duże, porwać na mniejsze kawałki.
  • 3. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, pokroić w cienkie plasterki.
  • 4. Ogórek umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki - najlepiej przy użyciu mandoliny.
  • 5. Połączyć składniki sosu: oliwę, ocet winny, musztardę, cukier trzcinowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • 6. W salaterce umieścić szpinak, ogórek i truskawki, polać sosem, posypać prażonym sezamem, wymieszać i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy