Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na sałatkę z kalarepy, ogórka, truskawek i fety.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sok z jednej cytryny
    7 łyżek oliwy
    łyżka płynnego miodu
    sól, pieprz
    2 nieduże kalarepki
    pęczek rzodkiewek
    łyżka nasion chia
    4 ogórki gruntowe
    ok 10- 12 sztuk dużych truskawek
    200 g sera fety
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety 1. Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy serem feta, truskawkami i koprem.

    Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd - zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki - dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie.

    Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszuka głód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować