Jest to pyszny, bardzo pożywny i pełen witamin krem, idealny na zimne, jesienne wieczory. Składniki kosztują niewiele, więc to przepis na każdą kieszeń, szczególnie moją, czyli studencką.
40 min
Składniki:
- jedna dynia ( ok. 1kg )
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywny
- 100 g boczku
- 1 nieduża bagietka
- szczypiorek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Rozgrzewający krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię należy umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2.Wszystkie warzywa należy ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie.
3.Papryczkę chilli oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanych warzyw.
4.Zupę zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
5.Boczek oraz bagietkę pokroić w kostkę. Grzanki obsypać przyprawami ( według gustu) aby były smaczniejsze. Ułożyć oddzielnie składniki na blaszkę i piec przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
6.Zupę umieścić w naczynie, posypać boczkiem i grzankami oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze