puchata drożdżówka ze śliwkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pusznie............SMACZNEGO!!!

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 30 dag, morele 30 dag

Puchata drożdżówka ze śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. w misie robota drożdże wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośniecia
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut
  • etap 3. wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować
  • etap 4. forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki
  • etap 5. piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy