Ptysie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny deser

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Szklanka wody lub mleka (albo pół na pół)
    Szklanka mąki
    Szczypta soli
    125g masła
    4 jajka
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    0,5l śmietany 30%
    2 op śmietan-fix
    2 łyżeczki cukru pudru
    Polewa czekoladowa

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fo922g 1. Zagotować wodę z masłem, dodawać mąkę i podgrzewać (uważać żeby się nie przypaliło), aż będzie odchodziło od garnka. Ostudzić.
  • 2. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami. Wyciskać na papierze za pomocą szprycy. Piec w 200st ok 20 min.
    Po wyjęciu przekroić na pół tak aby ciasto nie zdążyło "oddać" wilgoci do środka.
  • 3. Śmietanę ubić z fix-ami i cukrem pudrem. Wypełniać nią zimne ptysie. Polać polewą. Schłodzić.

Porady

Ptysie można wypełnić również masą budyniową: 2 budynie zagotować w 0,5l mleka. Ostudzić. 150g masła zmiksować z 1 żółtkiem i zimnym budyniem.

Komentarze

Podobne przepisy