Pierogi żurawinowo - serowe

0 (0 ocen)

smaczne pierożki

Składniki:


  • Ciasto :
    ok. 3/4 szk gorącej wody
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 szk mąki pszennej typ 500
    Nadzienie :
    300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
    3 łyżki kaszy manny
    1 garść suszonej żurawiny

Pierogi żurawinowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie.
  • 2. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ).
  • 3. Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy