Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito. W letniej wodzie rozpuszczamy sól . Na stolnicy mieszamy mąkę, wodę i jajko na gładką masę. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka
2.Borówki dokładnie myjemy i kładziemy na talerzyku żeby wyschły. Nakładamy borówki, wsypujemy trochę cukru i bułki tartej
3.Pierogi wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów.
4.Pierogi podajemy ze śmietaną , cukrem lub jednym i drugim. Smacznego!
5.Z tego przepisu wychodzi około 80 pierogów.
6.Można zamiast borówek użyć malin, wtedy w zależności od odmiany maliny dodajemy mniej lub więcej cukru.
7.Sposób podania pierogów z malinami.
Porady
podczas zlepiania pierogów, do borówek dodajemy bułkę tartą żeby pochłaniała sok wypływający z borówek
podczas zlepiania pierogów dobrze jest posypać ręce mąką aby pierogi się lepiej kleiły
Komentarze