pierogi z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste i pyszne wakacyjne danie

  • 60 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
    ok. 1,5 szklanki letniej wody
    1 czubata łyżeczka soli
    1 małe jajko
    450 g borówek
    butka tarta
    cukier

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. W letniej wodzie rozpuszczamy sól . Na stolnicy mieszamy mąkę, wodę i jajko na gładką masę. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka
  • image-1mipxtn 2. Borówki dokładnie myjemy i kładziemy na talerzyku żeby wyschły. Nakładamy borówki, wsypujemy trochę cukru i bułki tartej
  • image-266bmvl 3. Pierogi wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów.
  • image-0bybnfs 4. Pierogi podajemy ze śmietaną , cukrem lub jednym i drugim. Smacznego!
  • image-2a0fs9n 5. Z tego przepisu wychodzi około 80 pierogów.
  • image-15cmy36 6. Można zamiast borówek użyć malin, wtedy w zależności od odmiany maliny dodajemy mniej lub więcej cukru.
  • image-18ljsdm 7. Sposób podania pierogów z malinami.

Porady

podczas zlepiania pierogów, do borówek dodajemy bułkę tartą żeby pochłaniała sok wypływający z borówek podczas zlepiania pierogów dobrze jest posypać ręce mąką aby pierogi się lepiej kleiły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy