Pieczarkowy przysmak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Efektowny dodatek do mięs i wędlin

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg małych pieczarek
    1 średni ogórek
    2 cebule
    1 średnia marchewka
    Zalewa:
    2 szkl wody
    6 dużych łyżek octu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki pikantnego keczupu
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżeczki soli
    ostra papryka lub chili
    ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
    dodatkowo:
    bułka tarta
    jajko
    olej
    1 ząbek czosnku

Pieczarkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmak z pieczarkami 1. Pieczarki obieram,odcinam trzonki. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju.
    Z podanych składników gotuję zalewę. Ogórka pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Marchewkę kroję w talarki i obgotowuję.
    W słoiku układam warstwami:cebulę, ogórka, pieczarki, marchewkę. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewam gorącą zalewą, odstawiam do wystygnięcia. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia. W lodówce mogą stać nawet 2 tygodnie.

Komentarze

Podobne przepisy