orkiszowe babeczki

0 (0 ocen)

przepis wypatrzyłam od p.Ewy Wachowicz i troszkę go zmodyfikowałam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szkl mąki orkiszowej
    1/2 szkl mąki krupczatki
    10 dkg masła
    1 żółtko
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    ewentualnie 2 łyżki śmietany 12%
    Krem:
    1 pomarańcza
    1 cytryna
    1 1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru
    budyń waniliowy
    Dodatkowo:
    tabliczka czekolady
    3 łyżki śmietany 30%

Orkiszowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1picdnp 1. Na stolnicy wysypać obie mąki,dodać zimne masło,cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,żółtko i gdyby nie chciało się zagnieść dodać śmietanę.Szybko zagnieść,zawinąć w woreczek i dać do lodówki na 30 min.Następnie kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki,nakłuć widelcem i piec ok 15 min,odstawić do ostygnięcia.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodać śmietanę,płynną czekoladą wysmaruj "dno"babeczek.
  • image-0xi4kfq 2. Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzeć,dodać wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.Szklankę wody wlać do garnuszka i dodać starte skórki i wyciśnięty sok,zagotować.W reszcie wody rozrobić budyń i dodać do gotującej się wody,szybko mieszać aż zrobi się gęste.
  • image-26og2tv 3. Odstawić na 10 min i napełnić babeczki.
  • 4. Udekorować czekoladą i wstawić do lodówki.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy