Orkiszowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wysypać obie mąki,dodać zimne masło,cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,żółtko i gdyby nie chciało się zagnieść dodać śmietanę.Szybko zagnieść,zawinąć w woreczek i dać do lodówki na 30 min.Następnie kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki,nakłuć widelcem i piec ok 15 min,odstawić do ostygnięcia.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodać śmietanę,płynną czekoladą wysmaruj "dno"babeczek.
2.Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzeć,dodać wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.Szklankę wody wlać do garnuszka i dodać starte skórki i wyciśnięty sok,zagotować.W reszcie wody rozrobić budyń i dodać do gotującej się wody,szybko mieszać aż zrobi się gęste.
3.Odstawić na 10 min i napełnić babeczki.
4.Udekorować czekoladą i wstawić do lodówki.Smacznego
Komentarze