Małe, poręczne babeczki na dwa trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na zdrowej mące z dodatkiem ciemnego kakao, mięciutkie, wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi ich ogromny plus.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
25 dag mąki orkiszowej
2 łyżki ciemnego kakao
10 łyżek jogurtu greckiego
15 dag trzcinowego cukru
6 łyżek masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 sztuki miękkiej nektarynki
Orkiszowe babeczki z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w małym rondelku, wystudzić- można go też ogrzać do temp pokojowej aby było miękkie -wtedy można pominąć proces rozpuszczania.
Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynne lub miękkie masło połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾ objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Komentarze