Orkiszowe babeczki z nektarynką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe, poręczne babeczki na dwa trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na zdrowej mące z dodatkiem ciemnego kakao, mięciutkie, wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi ich ogromny plus.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    25 dag mąki orkiszowej
    2 łyżki ciemnego kakao
    10 łyżek jogurtu greckiego
    15 dag trzcinowego cukru
    6 łyżek masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 sztuki miękkiej nektarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Orkiszowe babeczki z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w małym rondelku, wystudzić- można go też ogrzać do temp pokojowej aby było miękkie -wtedy można pominąć proces rozpuszczania.

    Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
    Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynne lub miękkie masło połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾ objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
    Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować