Ogórki z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ogórki mają słodko-kwaśny smak.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    Zalewa:
    1 szklanka octu (polecam dodać mniej)
    1,5 szklanki cukru
    4 szklanki wody
    2 łyżki soli
    2 łyżki gorczycy
    1-1,5 łyżeczki kurkumy
    Dodatkowo:
    ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)

Ogórki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować.
    Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach.
    Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper.
    Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć.
    Pasteryzować 6-10minut (ogórki będą chrupiące, o ładnej barwie i nie rozgotowane).

Komentarze

Podobne przepisy