Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mocno czekoladowy i kremowy

  • 30 min

Składniki:

  • tabliczka czekolady mlecznej
    300ml śmietanki kremówki 30%
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Dodajemy kakao i mieszamy.
  • 2. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko dodajemy do gorącej i rozpuszczonej czekolady, a białko ubijamy na pianę i odstawiamy na później.
  • 3.
    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ok. pół szklanki masy oddzielamy na później. Do kremówki dodajemy przestudzoną czekoladę z żółtkiem i kakao, miksujemy dalej.
    Jak się połączy to łyżką nakładamy pianę z białką i delikatnie mieszamy.
  • mus czekoladowy 4. Przelewamy do pucharków nasz mus, dekorując go wcześniej odłożoną kremówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy