Mocno kakaowa szarlotka z budyniem i dużą ilością jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, cukrem, proszkiem i margaryną, dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą częścią wyłożyć blaszkę 23x33.
2.Jabłka obrać i pokroić na na talarki.
Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.
Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto i w zależności od rodzaju jabłek), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w temp. 180 0C
Komentarze