Mocno kakaowa szarlotka z budyniem i dużą ilością jabłek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla moich dzieci to najlepsza z szarlotek

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 szklanka cukru
    4 żółtka (ja dodaję 2 duże jajka)
    1,5 kostki margaryny (ja używam masła)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe z cukrem (lub bez wtedy dodać 4 łyżki cukru)
    0,75 l mleka
    2 łyżki bułki tartej

Mocno kakaowa szarlotka z budyniem i dużą ilością jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, cukrem, proszkiem i margaryną, dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą częścią wyłożyć blaszkę 23x33.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na na talarki.
    Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.
    Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto i w zależności od rodzaju jabłek), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w temp. 180 0C

Komentarze

Podobne przepisy