Mini lazanie ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Danie to jest modyfikacją zapiekanki ziemniaczanej, efektownie się prezentuje kiesy mamy zamiar poczęstować nią gości

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    300 g mięsa mielonego
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku,
    kilka plastrów żółtego sera

Mini lazanie ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
    Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę.

    Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser.

    Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Komentarze

Podobne przepisy