Migdałowe tartaletki z budyniem i figami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Cieszą oko i pysznie smakują.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 165 gmąki pszennej
    1 całe jajko
    50 g cukru kryształu
    12 dag masła
    25 dag zmielonych migdałów
    1/2 l mleka
    1 op budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    4 figi
    migdały do posypania
    cukier puder do posypania

Migdałowe tartaletki z budyniem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na ciasto kruche zagniatamy w kulę. Chłodzimy ok 15 min w zamrażarce. Wyklejamy ciastem foremki do tartaletek ( natłuszczamy, chyba że używamy silikonowych). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 - 30 min na złoto w 180 st. Studzimy.
  • 2. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Studzimy - zimny wykładamy na upieczone tartaletki.
  • 3. Figi kroimy w ósemki i układamy na budyniu. Posypujemy posiekanymi migdałami i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy