165 gmąki pszennej
1 całe jajko
50 g cukru kryształu
12 dag masła
25 dag zmielonych migdałów
1/2 l mleka
1 op budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
4 figi
migdały do posypania
cukier puder do posypania
Migdałowe tartaletki z budyniem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skladniki na ciasto kruche zagniatamy w kulę. Chłodzimy ok 15 min w zamrażarce. Wyklejamy ciastem foremki do tartaletek ( natłuszczamy, chyba że używamy silikonowych). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 - 30 min na złoto w 180 st. Studzimy.
2.Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Studzimy - zimny wykładamy na upieczone tartaletki.
3.Figi kroimy w ósemki i układamy na budyniu. Posypujemy posiekanymi migdałami i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze