Lubczykowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Szaszłyki bardzo proste w przygotowaniu, ale też bardzo aromatyczne i pyszne.

Składniki:



  • 1/2 kg mięsa mielonego
    2 gałązki świeżego lubczyku
    1 kajzerka
    1 jajko
    dodatkowo:
    30 dag pieczarek
    40 dag surowego boczku
    2 łyżki ostrej musztardy
    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody

Lubczykowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki z lubczykiem 1. Lubczyk bardzo drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego, następnie wbić jajko i dołożyć wcześniej namoczona i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę, dosypać sól i pieprz do smaku, wymieszać wszystko bardzo dokładnie. Z masy mięsnej uformować malutkie pulpeciki,
  • lubczykowe szaszłyki 2. boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę pieczarki, boczek i pulpety,
  • lubczykowe szaszłyki 3. przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce i posmarować marynatą, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  • lubczykowe szaszłyki 4. Piec na tackach. Marynata: W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, olej i wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy