Krem z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa- krem z selera jest prosta, pyszna i bardzo pożywna. Czasem podaję ją z dodatkiem grzanek i żółtym serem, czasem z podsmażonymi plastrami kiełbasy, które wywijają się w małe łódeczki!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - seler naciowy: 500 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - serek topiony śmietankowy: 250 gramów
    - bulion lub wywar z warzyw: 1 szklanka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki

Krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z selera naciowego 1. Seler naciowy oraz cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler i cebulę i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać serki topione i ponownie zmiksować. Wlać bulion i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać z grzankami, serem żółtymi i innymi dodatkami (jw.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy