Kolor zielony-kolor wiosny,nadziei ale nie tylko.Żywność w kolorze zielonym jest naturalnie bardzo bogata w witaminy i minerały.Zielony kolor zwiększający wytrzymałość fizyczną i zapobiegający napadom strachu.
Składniki:
500 g brokułów
1 średni ziemniak
3 łyżki migdałów w płatkach
3 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
około 1/2 łyżeczki cukru
około 1 łyżki soku z cytryny
pieprz biały
sól
Dekoracja:
kwaśna śmietana
płatki migdałów
Krem z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły dzielimy na różyczki,ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Do gotującego się wywaru dodajemy różyczki brokuła,ziemniaka i pokrojony w plasterki czosnek.Gotujemy około 8-10 minut,aż warzywa będą miękkie.Następnie wszystko miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku przyprawami.Zupę dekorujemy śmietaną i uprażonymi migdałami.Podajemy z grzankami.
Komentarze