Krem z brokuła

0 (0 ocen)

Kolor zielony-kolor wiosny,nadziei ale nie tylko.Żywność w kolorze zielonym jest naturalnie bardzo bogata w witaminy i minerały.Zielony kolor zwiększający wytrzymałość fizyczną i zapobiegający napadom strachu.

Składniki:

  • 500 g brokułów
    1 średni ziemniak
    3 łyżki migdałów w płatkach
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    około 1/2 łyżeczki cukru
    około 1 łyżki soku z cytryny
    pieprz biały
    sól
    Dekoracja:
    kwaśna śmietana
    płatki migdałów

Krem z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuł 1. Brokuły dzielimy na różyczki,ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Do gotującego się wywaru dodajemy różyczki brokuła,ziemniaka i pokrojony w plasterki czosnek.Gotujemy około 8-10 minut,aż warzywa będą miękkie.Następnie wszystko miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku przyprawami.Zupę dekorujemy śmietaną i uprażonymi migdałami.Podajemy z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy