Kotlety a'la gołabki

0 (0 ocen)

Są proste i szybkie, a co najważniejsze - smaczne.

Składniki:

  • *1/2 kg mięsa mielonego (dałam łopatke)
    *1 szklanka surowego ryżu
    *1 szklanka kaszy manny
    *1/2 kg kapusty pekińskiej
    *1 duże jajo lub 2 małe
    *1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    *9 szklanek bulionu (drobiowego albo warzywnego)
    *sól, pieprz do smaku

Kotlety a'la gołabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do odciśniętej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować gołąbki (mają wyglądać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe gołąbki ułożyć w garnku.

    Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone gołąbki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy