Tradycyjne gołabki

5 (144 ocen)

Tradycyjne gołąbki. Smak dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    500 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    2 woreczki ryżu po 100g
    sól, pieprz, opcjonalnie 2 szczypty czosnku granulowanego


    Sos pomidorowy:
    500g pasta di pomidorro ( niebieska z lidla)
    2 szkl wody
    bazylia, oregano, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Tradycyjne gołabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb.
    Kapustę gotujemy do momentu aż liście staną się miękkie. Po wyjęciu garnka od raz polewamy zimną wodą.Oddzielamy liście.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
    Ryż gotujemy około 7 minut.
    Do miski dodajemy mięso, ryż, cebule przyprawy i mieszamy.
  • 3. Na liście nakładamy porcję mięsa i zawijamy. Układamy w garnku.
  • 4. z podanych składników gotujemy sos. Polewamy nim gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować