kotleciki warzywne

0 (0 ocen)

  • 60 min

kotleciki świetnie smakują , pachną i idealnie nadają się na akcje "czystka lodówki i zamrażarki " ;)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki zależne od tego , co mamy aktualnie na zbyciu w lodówce i zamrażalniku ;)
    u mnie :
    1/2 kabaczka obranego ze skórki i wydrążonego
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    4 duże marchewki
    1/2 selera
    1/2 dużego kalafiora (może być brokuł -ładny kolor da )
    2 pietruszki małe
    1/2 mieszanki włoszczyzny do zup
    2 duże ziemniaki
    1 jajko
    bułka tarta do obtoczenia

Kotleciki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie warzywa obieramy , kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się ,osolonej wody.
  • 2. czosnek obrać i posiekać na drobną kostkę
  • 3. kiedy warzywa gotujące się w garnku będą al'dente , wrzucamy mieszankę warzyw i gotujemy jeszcze chwilę. - odcedzamy
  • 4. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy. Kiedy będą zimne , ścieramy na jarzynowej tarce (na dużych oczkach)
    dodajemy natkę , czosnek , cebulkę , przyprawy.
    kiedy nasze warzywa "przegryzą się" z przyprawami , wyciskami z nich rękami nadmiar wody( unikniemy dodawania bułki tartej do warzyw) . Powtarzamy kilka razy.

  • 5. Po odciśnięciu nadmiaru wody , dodajemy jajko , mieszamy całość. Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.

Porady

Aby uniknąć dodawania bułki tartej do kotlecików - kilkakrotnie wyciśnijmy z nich wodę. Do kotletów zamiast całego jajka , można dodać samo białko . Warzywa do kotletów są dowolne , wedle swoich upodobań.

Komentarze

Podobne przepisy